Skip to main content

28 oktober 2012

Op zondag 28 oktober 2012 omstreeks 12.00 uur is in de Jazz Walk Of Fame in Enkhuizen een nieuwe tegel onthuld. Dit maal viel de eer aan de Dutch Swing College Band. De onthulling werd verricht op het Venedie door contrabassist Adrie Braat en klarinettist/ saxofonist Frits Kaatee.

De Dutch Swing College Band is feitelijk de oudste professionele jazzband in Nederland en werd opgericht op 5 mei 1945, de dag waarop de Tweede Wereldoorlog in Nederland tot een eind kwam. Aan de wieg van het orkest stond o.a. de latere leider Peter Schilperoort. Vaak werd het orkest in de vroege jaren aangeduid als The Orchestra of the Dutch Swing College. Rond 1948 kwamen de eerste plaatopnamen op de markt en nam de populariteit van het orkest snel toe. De jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw waren de jaren van de dixieland revival. Dixielandmuziek was toen razend populair, vooral bij de jeugd. Het orkest werd in 1960 een beroepsorkest. In 2000 stelde de toenmalige en huidige leider Bob Kaper echter een geheel nieuwe band samen die inmiddels is uitgegroeid tot de oorspronkelijke zeven-mans bezetting zoals die in de jaren vijftig excelleerde en ging "Back to the roots". Het werd geen kopie van de band uit de 20e eeuw, maar het kenmerkende DSC geluid was terug. Een gegeven is dat de DSCB tot op heden dé jazzambassadeurs van Nederland zijn all over the world. Vele redenen om de band een verdiende tegel in Sgt. Pepper's Jazzwalk of Fame te gunnen.

De Walk of Fame is een initiatief van de Sgt.Pepper's Jazz-Club in Enkhuizen en is ontstaan in oktober 2008. Op dat moment sloegen jazzclub, festival en bands de handen ineen om een mooi monument te maken. Het idee achter de Walk of Fame is diegene te eren die belangrijk zijn (geweest) voor de jazz in Enkhuizen. Het kunnen dus personen of bands uit binnen – of buitenland zijn. Inmiddels is de Walk al flink uitgebreid en een bezoek meer dan waard.