Skip to main content

Locatie

Sinds januari 2006 zijn wij teruggekeerd naar het reusachtig gezellige oude VOC Pakhuis “het Peperhuis” van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen, gevestigd aan de Wierdijk 12. Het Peperhuis is uiterst gemakkelijk bereikbaar en rondom zijn meer dan voldoende parkeergelegenheden.

peperhuis locatieHet Peperhuis bestaat uit twee delen, die met elkaar verbonden zijn. Het ene deel, de voorkant, grenst aan de Wierdijk en het andere aan de Oosterhaven. Van Berensteyn bewoonde het voorste deel. De dubbele trapgevel van het Peperhuis aan de Wierdijk is om tal van redenen belangwekkend. Hier is onwrikbaar in natuursteen de datering 1625 aangebracht, terwijl de centrale gevelsteen een beeld geeft van de haringvangst en van het oude, economische principe 'de kost gaet voor de baet uyt'. Opvallend in de gevel is de groene deur op de eerste verdieping. Die zit daar niet als pakhuisdeur, maar was eens de toegang tot de woning van Pieter Berensteyn. Een hoge stenen trap, die nu verdwenen is, gaf toegang tot de woning.

In 1682 kocht de Kamer Enkhuizen van de Oostindische Compagnie het pand voor 2600 gulden en nam het als pakhuis in gebruik. In de achtergevel is het monogram van Kamer Enkhuizen van de VOC te zien. Het Peperhuis diende net als andere pakhuizen van de VOC niet alleen als opslag. Tevens werden er de koloniale waren uitgepakt, gewogen, gesorteerd en klaargemaakt voor de veilingen, die twee keer per jaar werden gehouden. Er waren dan ook tientallen personeelsleden van de Compagnie in het Peperhuis werkzaam.
Na de liquidatie van de Compagnie in 1798 heeft het Peperhuis verschillende functies gehad. Zo diende het als hospitaal voor de marine, als kaaspakhuis en als zaadpakhuis. Deze laatste functie behield het tot 1946 toen de Koninklijke Zaadteelt en Zaadhandel Sluis en Groot het pand overdroeg aan de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum om er een museum in te vestigen.

Wij nodigen u uit eens een bezoek te brengen aan één van onze clubmiddagen. U kunt zelf de ontspannen en gezellige sfeer proeven en onder genot van een drankje genieten van muziek. De zaal is open om 13.30 uur. De concerten duren van 14.00 uur tot 17.30 uur.
Bezoek ook eens de site van het Zuiderzeemuseum

peperhuis locatie