Jazz Walk of Fame

Jazz walk of fameEnige jaren na de oprichting van de Sgt.Pepper’s Jazz-Club, het zal midden jaren negentig zijn geweest, ontsproot binnen het bestuur van deze jazzclub het idee om een “Jazz-Wall of Fame” te maken in het centrum van Enkhuizen. Het idee daarachter was om Enkhuizen, “the hottest town in the north” met zijn jazzfestival, jazzclub en maar liefst 13 jazzbands, als jazzstad nu eindelijk eens nationaal en internationaal nog meer op de kaart te kunnen zetten en als jazzstad te borgen. Op deze zogenaamde Wall of Fame zouden plaquettes stenen worden aangebracht met daarop de namen van de (Enkhuizer) oudestijl jazzbands en personen die veel voor de Enkhuizer Jazz in zijn algemeenheid hebben betekend.

 

Het eerte conceptontwerp van van de grafisch ontwerpers Shy en Rosa Minkowsky uit Enkhuizen

21 november 2021

Ella Fitzgerald geëerd in Jazz Walk of Fame

Op zondag 21 november rond 12.00 uur werd een tegel onthuld in de Jazz Walk of Fame, initiatief van Sgt. Pepper’s Jazz-Club uit Enkhuizen. Een en ander vond plaats op het Venedie. De tegel werd opgedragen aan Ella Fitzgerald. Fitzgerald was een Amerikaanse jazzzangeres die als een van de grootste jazzvocalisten ooit wordt beschouwd. Ze werd dan ook roemend onder andere 'Queen of Jazz' genoemd en won dertien Grammy Awards. Fitzgerald had een groot bereik van vier octaven en een duidelijke uitspraak. Haar stem leende zich prima voor scatzang. Prachtig waren haar duetten met Louis Armstrong, die vaak doorspekt waren met vocale humor. De tegel werd onthuld door Anne-Marije Kouwenhoven- van der Ploeg, voormalig zangeres van de Enkhuizer Oriëntal Jazzband en is vocaal op enkele cd’s van de band te horen.

15 juni 2019

Tijdens het 46e Jazzfestival Enkhuizen is er op zaterdag 15 juni wederom een tegel toegevoegd aan de Jazzwalk of Fame op het Venedie. Deze keer opgedragen aan Buddy Bolden. Cornettist Buddy leefde kort maar wel hevig van 1877 – 1931 en wordt door de kenners gezien als de King van de New Orleans jazz. Feitelijk de eerste jazzstijl die in de stad aan de Mississippi werd gespeeld wordt aan hem toegeschreven. Ergens in de wereld moet een opname zijn van zijn band op een zogenaamde wasrol, de voorloper van de 78-toerenplaat. De drank had geen goede invloed op hem en hij belandde langere tijd tot zijn dood in een instituut. Neemt niet weg dat Buddy als eerste aan de wieg stond van de traditionele jazz. En, zo beweert men, is het maar de vraag of Louis Armstrong zo groot was geworden als Buddy Bolden was blijven spelen. En zo is het maar net, we weten de historie. De tegel werd onthuld door Richard Heeres, trompettist van de Enkhuizer formatie Lollapalooza en voorheen van The Old Fashioners.

2 juni 2018

Tijdens de 45ste editie van het Jazzfestival Enkhuizen is wederom een tegel onthuld. Een en ander vond plaats op zaterdagmiddag 2 juni.De tegel werd opgedragen aan Hans Peter Pluim en werd onthuld door zijn partner Anne Christine Meys. Hans Peter kwam in 1978 wonen in Enkhuizen en was qua muziek conservatorium geschoold. Tijdens het 5e Jazzfestival dat jaar werd hij gegrepen door deze muziek en voornamelijk door de band van Max Collie. Kort daarna werd hij de cornettist van de Freetime Old Dixie Jassband.

Onverwachts overleed Hans Peter op 23 november 2017. Zijn laatste jaren speelde hij de cornetpartij in Jazzpiration, maar was ook actief in andere genres van de muziek. Hans Peter heeft veel betekent voor de jazz in Enkhuizen, met name daar waar het gaat om (jonge) mensen te enthousiasmeren en te coachen voor de traditionele kant van de jazz. Dit heeft er in heeft geresulteerd dat diverse jazzbands in Enkhuizen uit zijn creatieve muzikale brein werden “geboren”, zoals de Poultry Jazzband (1989), Le Plumeau Dixie Jazzband (1991), Aristocats Dixie Jazzband (1994), Woodbeetle Ragtime Band (1994), Oriental Jazzband (1998) en de Bovenband (2001). Ook zijn inzet voor het festival zoals het onderdeel ‘Jazz for the Young Ones’ en niet te vergeten de uitvoering tijdens het 20ste Jazzfestival 1993 van de Dixie Opera “The Hottest Place in the North”, met ruim 30 youngsters, die hij samen schreef met zijn muziekmaat bassist Jose Baars, mag niet vergeten worden.

Een terechte eer met een tegel in de Jazzwalk. Door Anne Christine een cd samengesteld met muziek van de orkesten waarin Hans Peter speelde, van jazz tot Bach tot folk. Deze cd is te koop bij fa. de Wit in de Westerstraat voor slechts € 10,=, de opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel.

10 juni 2017

In de Jazz Walk of Fame is zaterdag 10 juni wederom een tegel onthuld, deze keer opgedragen aan een band uit Amerika, de Original Dixieland Jass Band. Deze band bestond tussen 1916 en 1925 van vorige eeuw en kende een kortstondige reünie in 1936, en zette precies een eeuw geleden de eerste jazzmuziek op plaat. De onthulling vond plaats door drie leden van de Enkhuizer Freetime Old Dixie Jassband. De link tussen de Freetime en de Amerikaanse band is het nummer "Tiger Rag". Tiger Rag is altijd het laatste nummer van elk optreden van de Freetime. Ook de onthulling werd daarmee afgesloten.

Nieuwsbrief

Sgt. Peppers Jazz CLub

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wetenswaardigheden van de Sgt. Pepper’s Jazz Club meldt u dan aan voor de Nieuwsbrief


©Copyright Digital-Dreams webdesign - Alle rechten voorbehouden.
www.digital-dreams.nl