4 juni 2016

Tijdens het 43ste Jazzfestival werd op zaterdagmiddag 4 juni een nieuwe tegel onthuld in de Sgt. Pepper’s Jazz-Walk of Fame. Deze keer viel de eer te beurt aan Benny Goodman, bijnaam The King of Swing (Chicago, 30 mei 1909 - New York, 13 juni 1986). De onthulling werd door de gast van het Enkhuizer jazzfestival, de Engelse klarinettist Adrian Cox verricht.

Goodman was een beroemd Amerikaans jazzmusicus, die op zijn 16e begon te spelen bij het orkest van Ben Pollack, een van de toporkesten in Chicago. De combinatie van zijn klarinetspel, de muziek van Fletcher Henderson en een goed geoefende band zorgden ervoor dat hij in het midden van de jaren dertig snel bekendheid kreeg. Na zijn fabelachtige optreden op 21 augustus 1935 in de Palomar Ballroom in Los Angeles kreeg hij ook nationale bekendheid. Zijn radio-optredens zorgden voor een schare fans in Californië, waar hij met open armen ontvangen werd. Daardoor trok hij de aandacht van de nationale media en werd op slag beroemd. Sommige schrijvers hebben deze datum aangemerkt als de start van de swing. Velen suggereren dat Goodman hetzelfde succes met jazz en swing had als Elvis Presley met rock-'n-roll. Beide artiesten maakten de zwarte muziek populair bij een jong blank publiek. Veel van Goodmans arrangementen werden jaren ervoor al gespeeld door het orkest van Fletcher Henderson, en Goodman gaf dit ook zelf aan, maar zijn jonge fans hadden nog nooit van Henderson gehoord. Goodman drukte echter met zijn virtuoze en creatieve klarinetspel wel degelijk zijn eigen stempel op de stukken, en was daarmee een van de meest vernieuwende jazzmuzikanten.

Nieuwsbrief

Sgt. Peppers Jazz CLub

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wetenswaardigheden van de Sgt. Pepper’s Jazz Club meldt u dan aan voor de Nieuwsbrief


©Copyright Digital-Dreams webdesign - Alle rechten voorbehouden.
www.digital-dreams.nl